سيد روح اله طباطبايي ندوشن
دقت در بسیاری از اقدامات فرهنگی ، به خوبی نشان می دهد که یک کار فرهنگی، زمانی اثربخش و کارآمد است که در کنار آن ، فرهنگ سازی لازم صورت گرفته باشد. در غیر این صورت، ضد فرهنگ هایی مخرب شکل می گیرد که آن برنامه فرهنگی را بلا اثر کرده و حتی در گستره ای وسیعتر، داشته های فرهنگی یک ملت را به سراشیبی اضمحلال سوق می دهد.
این نکته را با مثالی توضیح می دهم؛ اگر آموزش یک رشته موسیقی مثل هنر نواختن پیانو را یک کار فرهنگی بدانیم و در صدد باشیم در قالب یک برنامه فرهنگی، آن را به نوجوانان ساکن در یک مجتمع مسکونی آموزش دهیم، کاری است ستودنی و قابل تحسین. اما باید توجه کرد که هنرآموزان باید بدانند که در ساعات استراحت ساکنان مجتمع، صدای پیانوی خود را درنیاورندو…. .
قطعاً اگر این فرهنگ سازی صورت نگیرد، فاجعه ای رخ خواهد داد که سلب آسایش ساکنان و درگیری همسایه ها با هم، تنها یکی از عوارض آن است.اهمیت این مطلب در مورد فعالیتهای فرهنگی با صبغه دینی و مذهبی، بیش از سایر حوزه ها است. چراکه ضد فرهنگی که در حوزه دین رقم بخورد، قطعا در تضاد با ارزش های الهی است که به عنوان یک مسلمان ملزم به رعایت آن هستیم.
مثال نزدیک به ذهنی که در این چند روز دیدم ، عزاداری برخی از دسته ها و هیئتهاست. هیئتی – که صد البته با نیت خیر تعظیم نام و یاد حضرت سید الشهدا(ع) و به تصویر کشیدن گوشه ای از مظلومیت اهل بیت(ع)- کاروانی از تریلرهای حامل ماکت عتبات عالیات و بازار شام را روانه معابر عمومی می سازد، باید متوجه باشد که این اقدام فرهنگی،تا چه حد در تقابل با ارزشهای الهی است؟
آیا این اقدام، ناقض حق افرادی که عزم مقصدی کرده اند و بی اطلاع از همه جا در مسیر عبور این کاروان افتاده و ساعتی از عمر گرانبهای خود را در ترافیک به هدر داده اند، نیست؟ آیا برخی کارها موجب وهن مذهب نمی شود؟
و و و… فرهیخته ای می گفت:” همین دیروز-یازدهم محرم- ناخواسته از میدان اطلسی تا مجتمع نگین( که طی مسیر آن به صورت پیاده ۵ دقیقه بیشتر طول نمی کشد)را ۳۰ دقیقه در ترافیک به سر برده است”این یعنی چه؟
قطعا اگر اثرات مثبت و منفی اینچنین برنامه ای را در دو کفه ترازوی انصاف بنهیم، کفه اثرات سوء، سنگین تر خواهد بود که می تواند خدای ناکرده، موجب زدگی از آیینهای مذهبی شود. یزد که همیشه الگو بوده است ، باید همچنان «حسیینه ایران» بماند و با فرهنگ سازی مداوم ، آسیبهای موجود در برخی از برنامه های فرهنگی و مذهبی اش، رفع شود.
باور کنید جولان تریلرها در محرم یزد، پدیده ای نیست که شایسته حسینیه ایران باشد!! شور نخل برداریها و پوش کشیدن ها ، نظم هیأتهای سینه زنی با نوحه های پرقوام و آهنگ پر صلابت، اخلاص چاووش خوانان بی ریا و چای ریزان باصفای مجالس روضه ، عشق مردم این دیار به حضرت ثارالله(ع) و هفته خوانی خانواده ها، یزد را «حسینیه ایران» کرده است. نه جولان تریلرها. یزد را دریابید!
خبر فوق را به زبان مورد نظر ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 29,آوریل,2025